Alexander-tekniikka Turku
  • Tervetuloa!
  • Alexander-tekniikka
    • Miten Alexander-tekniikka liittyy kehonkäyttöön?
    • Kenelle Alexander-tekniikka sopii?
    • Palaute liittyen Alexander-tekniikkaan
  • Yksityistunnit
    • Mitä opit tunnilla?
    • Missä opetan?
    • Mitä maksaa?
    • Palaute yksityistunneista
  • Kurssit
  • Opettaja
  • Media
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Kivunhalintaa

30/9/2013

4 Comments

 
Ihan suoraan sanottuna, en pidä termistä "kivunhallinta", jonka lääkärit, lääketeollisuuden komppaamana, ovat lanseeranneet kieleemme. Miksi? Lähinnä siksi, että tuo termi on minusta perin juurin negatiivinen, koska se näyttää sisältävän ajatuksen siitä, että kipu 1) kuuluu elämään, jonka takia siitä 2) on mahdotonta päästä eroon ja siksi sitä 3) pitää yrittää "hallita" lääkkeiden avulla. Kuten tiedämme, maailmanlaajuisesti satojen, tuhansien, ellei kymmenientuhansien miljardien eurojen arvoinen kipulääketeollisuus elää ja voi hyvin tämän ajatteluumme liittyvän aivopesun tuloksena...

Tämän aivopesun menestys perustuu, minun nähdäkseni, siihen, että me suhtaudumme kipuun negatiivisesti. Sillä miksi me muuten haluamme kivun tuntemuksesta eroon mahdollisimman nopeasti? Eikö se osoita meille myös sen, kuinka me koemme olevamme "kivun uhreja" ja pesemme siten kätemme vastuusta sen suhteen, että meidän oma ei-kehoystävällinen toimintamme on ehkä suurin syy siihen, miksi kipu on tullut esille? Eikö totta, että jos me olisimme valmiita luopumaan tuosta "uhrina" esiintymisestämme ja ottaisimme sitä kautta täyden vastuun kokemastamme kivusta, me saattaisimme jopa kiinnostua kivusta ja sen tutkimisesta kuin ympäröivää maailmaa tutkiva utelias lapsi konsanaan?

Niin, miten olisi tällainen ehdottamani kaltainen näkökulman muutos? Olisitko sinä valmis luopumaan tuosta "kivunhallintaan" liittyvästä negatiivisesta uskomusjärjestelmästä ja valmis koittamaan vaihteeksi "kivunhalintaa"? Minulla itselläni ei ole lapsia, mutta tiedän kuitenkin sen verran, että jos lapsi on ns. hankalalla päällä, hänellä on siihen omat syynsä, vaikka hänen vanhempansa eivät niitä näkisikään. Näiden lapsen käytöksen takana olevien syiden näkemistä ei kuitenkaan helpota se, että lapsi leimataan "hankalaksi".

Ei, nuo lapsen "hankaluuden" syyt tulevat nähdyksi vain sitä kautta, että lapsi kohdataan ymmärryksellä ja usein se kaikista tehokkain keino on mennä lähelle ja halata lasta, sekä kysyä lempeästi, "Voisitko kertoa, mikä sinua vaivaa?" Jos lapsen luottamus vanhempaansa on kunnossa, tämänkaltainen "hankalan lapsen" lähestyminen johtaa yleensä nopeasti siihen, että tilanteeseen liittynyt hankaluus ja "henkilökohtaisuus" häviää kuin sormia napsauttamalla. Tämä mahdollistaa uusien toimintamallien löytymisen ja sen, että vastaanvanlaiset hankaluudet kohdataan jatkossa harvemmin. Tai sitten niitä kohdataan ihan yhtä paljon, mutta suuremmalla ymmärryksellä, mitä kautta nuo tilanteet eivät ehkä täytä enää "ongelman" kriteerejä.  

Jos siis koet kipua, älä lähde tekemään siitä "henkilökohtaista" ajattelemalla, että kipua 1) "ei pitäisi olla olemassa" ja sinun 2) "ei pitäisi kokea kipua", jos todellisuus on kuitenkin se, että kipu on olemassa ja sinä koet sen. Ole siis "ihan oikeasti aikuinen" ja kohtaa oma kehosi kuin se olisi lapsi, jota ei ole vielä kohdattu ymmärryksellä ja joka siksi käyttäytyy "hankalasti".

Löydettyäsi kyvyn hyväksyä tämänhetkinen tilanteesi kivun kanssa olet tullut tilaan, jossa olet valmis tulemaan Alexander-tunneille, joiden aikana kokemasi kipu saattaa hävitä kuin itsestään, kun opit olemaan ja liikkumaan tavalla, joka tukee kehosi optimaalista toimintaa. Näin kävi minun jooga- ja pilatesharjoitusten provosoimille alaselkäkivuilleni, kun löysin Alexander-tekniikan 1999. Tämän takia minusta tuli muuten entinen jooga- ja Pilates-ohjaaja, sekä nykyinen Alexander-tekniikan opettaja!  :-D

Terveisin, Turo
Picture
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat nykyisin niin yleisiä, että me näytämme uskovan kollektiivisesti, että "Kipu kuuluu elämään" ja että "Kärsimys on väistämätöntä ja siihen pitää tottua." Olen tämän asian suhteen täysin eri linjoilla, eli viestini sinulle on: Sinä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, eikä sinun tarvitse välttämättä kärsiä kivuista. Tämä vaatii sinulta halua oppia, kuinka kohdata kipu ilman ajatusta siitä, että "Minun ei pitäisi kokea kipua!" Miksi ajatella noin, jos todellisuus on, että sinä koet kipua? Miksi sotia todellisuutta vastaan, jos voit ottaa sen vastaan sellaisena kuin se, eli olla tekemättä kivusta "henkilökohtaista"? Tämän kivun kohtaaminen ei-henkilökohtaisella tavalla on ratkaiseva askel kohti sitä, että sinä voit tutkia kipua ja ymmärtää, miten toimimalla olet mahdollisesti aiheuttanut esim. kivun niskassa tai selässä. Useimmiten kipu ilmenee, koska sinä olet käyttänyt kehoasi epätarkoituksenmukaisella tavalla. Kipu on siis kehosi hätähuuto, joka sinun on hyvä kuulla ja oppia käyttämään kehoasi siten, että kivulla ei ole syytä tulla esille.
4 Comments
Tiina
6/11/2013 11:43:11 pm

Olet kai ennenkin maininnut joogan samassa hengessä, siis negatiivisesti. Oletko kuullut iyengarjoogasta? Jos puhutaan asanaharjoituksesta, tekemisen tavalla on huima merkitys. Harjoituksen ei tietenkään ole tarkoitus aiheuttaa kipua, päinvastoin!

Reply
Turo
7/11/2013 02:40:20 am

Hei Tiina,
On totta, että olen aiemmin sekä suhtautunut, että puhunut joogasta sangen negatiiviseen sävyyn blogissani ja kotisivujeni kysymyksiä & vastauksia -osiossa, jonka olen sittemmin poistanut. En siis koe olevani enää tuossa negatiivisessa paikassa, mistä minua syytit. Jos voit laittaa syytöksesi syrjään ja luet uudestaan nuo kaksi lausetta, jossa joogan mainitsin niin voit havaita minun sanoneen vain, että joogaaminen provosoi alaselkäkipujen esiin tuloa ja että se liittyi myös opetusurani loppumiseen. Siinä kaikki. Toki tuohon asiaan liittyi sellainen rakenteellinen seikka, että minulla on ns. yliliikkuva lannenikama, joka ei vain yksinkertaisesti pitänyt joogasta ja Pilateksesta.

Toisaalta, en voi olla tuomatta esille sitä faktaa, että koen edelleen, että suurin osa joogatunneilla tehtävistä asanoista on biomekaanisesti hyvin epäterveellisiä mm. polvi- ja lonkkanivelille, sekä alaselän ja niskan alueen nikamille ja välilevyille. Amerikassa totesivat Yoga Journal -lehdessä jo 15 vuotta sitten, että 40-vuotiaiden joogaharrastajien lihaksiston elastisuus saattaa olla kuin 20-vuotiaalla, mutta niskarangan "ikä" vastasi 60--70 -vuotiaan ihmisen niskan kuntoa.

New York Timesissa oli vastaavanlainen iso "Totuus joogasta" -tyyppinen juttu joskus 1-2 vuotta sitten. Tuossa artikkelissa eräs kuuluisa joogaopettaja paljasti, että hän oli joutunut käymään ottamassa polviinsa tekonivelet ja myöhemmin myös jäykistyttämään osan kaula- tai lannerangastaan titaanipulteilla. Hän sanoi opettavansa edelleen joogaa, mutta teroitti nyt ihmisille omien joogakokemustensa takia sitä, että he tekisivät hyvin yksinkertaisia asanoita, eivätkä missään nimessä tekisi mm. päälläseisontaa ja olkapääseisontaa, jotka aiheuttavat valtavan kuormituksen noille kehon alueille. Tämän huomioin itsekin omassa joogaopetuksessani viimeisen 2-3 vuoden aikana.

Voin muuten vakuuttaa, että joogamatolla tekemäni liikesuoritukset ja kehon linjaukset olivat luonnollisuudessaan vertaansa vailla, sillä Astangajoogan lisäksi perehdyin Iyengar-joogaan Australiassa 1999, sekä opiskelin 2000-2001 yli 100 tuntia Pilates-menetelmää ja käytännöllistä anatomiaa fysioterapeutti Jarmo Ahosen kanssa. Aloin myös käyttää - omien tietojeni mukaan - ensimmäisenä joogaopettajana Suomessa tuossa mainitsemassasi joogatyylissä käytössä olevia joogapalikoita, vöitä, korostusalustoja, sekä harjoitustilan seinäpintoja tukeakseni kehon linjausta asanoissa. Rohkenen sanoa, että oma joogaopetukseni oli vähintään viisi vuotta edellä tuohon aikaan Suomessa tarjottua joogaopetusta. Entiset joogaoppilaani voisivat varmasti vahvistaa asian, jos heiltä asiaa tiedustelisimme.

Terveisin, Turo

Reply
Tiina
6/12/2013 03:07:07 am

Varmasti tarvitaan lisää tutkimusta. Kuitenkin jokaisessa fyysisessä harjoittelussa on riskinsä, joten sen takia pilateksen tai joogan nostaminen riskien kannalta keskiöön ei ehkä ole kovin mielekästä. Yksilölliset erot ovat tietysti avainasemassa, kaikki liikkeet eivät todellakaan sovi kaikille edes hyvin linjattuina tai apuvälineiden kanssa, kuten eivät varmasti kaikki muutkaan fyysiset harjoitteet, harrastukset tai urheilu.

Reply
Turo
6/12/2013 05:25:57 am

Hei Tiina,
En usko tieteelliseen tutkimukseen, sillä se tunnistaa yleensä vain ongelman, mutta ei tarjoa mitään käytännöllistä apua esim. ihmiselle, jolla on kipeä selkä. Toisin sanoen, mikään muu "tutkimus" kuin omien reaktio- ja kehonkäyttömallien tutkimus Alexander-tekniikan avulla ei voi auttaa ihmistä ymmärtämään, kuinka oma keho toimii ja miksi se ilmentää kipua. Mitään kokonaisvaltaisempaa ja siksi parempaa menetelmää en ole löytänyt, mutta jos löydän niin voit olla varma siitä, että en kaihda luopua Alexander-tekniikasta. Ihan yhtä vähän kuin luopuessani joogasta ja Pilateksesta, kun löysin Alexander-tekniikan!

En muuten koe nostaneesi joogaa tai Pilatesta "keskiöön" siksi, että ne olisivat minusta pahinta mahdollista, mitä ihminen liikuntaharrastuspuolella tehdä saattaa. Olen vain kyseenalaistanut niiden toimivuutta esim. selän kuntouttamisessa. Se, että olen puhunut noista lajeista johtuu vain siitä, että minä tunnen nuo lajit läpikotaisin, koska olen itse harrastanut ja opettanut lajeja aikoinaan yli 2500 ihmiselle. Uskon siis olevani sangen pätevä arvioimaan noita lajeja suhteessa Alexander-tekniikkaan.

Haluan tuoda esille myös sen, että Alexander-tekniikka ei ole mikään "liikeharjoitus" tai "ryhtiopetusta", kuten joogaa ja Pilatesta usein mainostetaan. Moni ihminen tekee noita lajeja siinä toivossa, että se vaikuttaisi terapeuttisesti kehoon, mutta minun oman kokemukseni mukaan ne saattavat aiheuttaa usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Pitäisikö minun olla hiljaa tämän näkemykseni suhteen, vaikka voin luvata ihmisille paljon parempia tuloksia Alexander-tunneilla käymisen kautta? Miksi minä kehottaisin heitä tekemään jotain muuta kuin minkä olen itse kokenut parhaaksi menetelmäksi, mitä tarjolla on? Eikö minun tehtäväni ole kertoa ihmisille, miten he voivat päästä eroon omista kehollisista ongelmistaan mahdollisimman kustannustehokkaasti?

Sanon vielä sen, että Alexander-tekniikka noteeraa käytännön tasolla ihan oikeasti, että ihminen on kokonaisvaltainen psyko-fyysinen olento. Me tutkimme nimittäin Alexander-tunnilla pohjimmiltaan seuraavia kysymyksiä. Miten minä reagoin ajatukseen siitä, että minun on määrä tehdä jotain? Mitä teen ajatuksien kautta ennen kuin teen mitään fyysisesti? Mitä tapahtuu esim. ennen kuin nousen tuolilta seisomaan?; Mitä tapahtuu tämän aktiviteetin aikana? Annanko minä sen tapahtua omalla painollaan, vaan yritänkö minä "tehdä" jotain, joka aiheuttaa lihasten turhan jännittymisen ja aiheuttaa mahdollisesti jotain ongelmia tuossa aktiviteetissa? Voinko minä "jättää tekemättä" tuon reaktion ja päästää siten irti niistä hermo- ja lihasjännityksistä, joita oma "suorittamiseen" liittyvä ajatteluni aiheuttaa?

Ymmärtänet siis, että Alexander-tekniikka on menetelmä, joka auttaa ymmärtämään ihan oikeasti tätä psyko-fyysistä kokonaisuuttamme, siinä missä "sirkustemppupohjainen" astangajooga ja Pilates floppaavat tässä asiassa minun kokemukseni mukaan pahan kerran. Jooga- ja Pilates-tunneilla ei ole kerta kaikkiaan aikaa tällaiseen syvälliseen keholliseen tutkimukseen kuin Alexader-tunnilla, koska niillä on tarkoitus käydä läpi joku tietty liikesarja. Tämän ovat kertoneet minulle lukuisat kyseisiä lajeja harrastaneet oppilaani, jotka ovat löytäneet avun ongelmiinsa vasta Alexander-tekniikan oppimisen kautta.

Terveisin, Turo

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Alexander-opettaja
    Turo Vuorenpuro
    Turku, FINLAND


    RSS Feed

    Archives

    February 2019
    September 2018
    September 2017
    March 2017
    January 2017
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012

    Categories

    All
    Aamuset
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelutyö
    Aktiivisuusranneke
    Alaselkäkipu
    Alaselkäkipu
    Albert Einstein
    Aleksandertekniikka
    Alexander Tekniikan Kurssit Turku
    Alexander-tekniikan Kurssit Turku
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexandertekniikka
    Alexander Tekniikka
    Alexander-tekniikka
    Alexander Tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexander-tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexandertekniikkaturku
    Barefoot Shoes
    Body Map
    Burger King Turku
    Byron Katie The Work
    Cheryl Cole
    Descartes
    Epätäydellisyys
    Epätäydellisyys
    Faulty Sensory Appreciation
    F.m. Alexander
    Freud
    Funktionaalinen Harjoittelu
    Garmin Vivofit
    Halonen
    Häpeä Pelko Ahdistus Masennus
    H. C. Andersen
    Hengitys
    Hesburger Turku
    Hyväksyvä Läsnäolo
    Hyvä Ryhti
    Hyvä Ryhti
    Hyvinvointi
    Intersport Mainos
    Itsetutkimus
    Jaksaminen
    Jalkaterän Kiputilat
    Jalkaterän Kiputilat
    Jooga
    Joulu
    Jumissa
    Juoksentelu
    Juoksutekniikka
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kartta
    Kehonkartta
    Kehontuntemus
    Keisarin Uudet Vaatteet
    Kipu
    Kivunhallinta
    Kolmijalkainen Jakkara
    Kompassi
    Kuluma
    Läsnäolo
    Läsnäolo
    Lenkkipolku
    Liikkuvuuden Säilyttäminen
    Liikkuvuus
    Lonkkakipu
    Luonnollinen
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Tekniikka
    Luonnollinen Tila
    Luonnollisuus
    Maratonjuoksu
    Maratoonari
    Marja Putkisto
    McDonals's Turku
    Method Putkisto Pilates
    Metsä
    Mielikuva
    Mielikuvat
    Morrison's Turku
    Muotoilija Puuseppä Arto Halmetoja
    Nalle Puh Ja Tao
    Negatiivinen Asenne
    Nilkkakipu
    Niska Jumissa
    Niskakipu
    Niskan Ja Hartioiden Lihakset
    Niskan Kuluma
    Nivelpintojen Kuluma
    Nivelrikko
    Nykyhetki
    Oikea Hengitystekniikka
    Oleminen
    Onnellisuus
    Oppiminen
    Paavo Nurmi
    Paavo Nurmi Marathon
    Paavo Nurmi Stadion
    Päiväni Murmelina Elokuva
    Paljasjalkajuoksu
    Paljasjalkakengät
    Paljasjalkakengät
    Perfektionismi
    Pianisti
    Pilates
    Polvikipu
    Ponnistelu
    Pyöräily
    Pyöräilykoulu
    Pyöräilytekniikka
    Pyöräretki
    Pystyasento
    Rasitusvamma
    Scandinavian Outdoor Store
    Seisoma-asento
    Selkäkipu
    Selkä Suorassa
    Selkä Suorassa
    Stressi
    Stressinhallinta
    Suunnistaja
    Taiji Zhang Fang
    Tässä Ja Nyt
    Tässä Ja Nyt
    Täydellinen Elämä
    Täydellinen Elämä
    Täydellisyys
    Täydellisyys
    Tehokkuus
    Terveys Hyvinvointi
    The Flying Finn
    The Work
    Todellisuus
    Toiminnallinen Harjoittelu
    Triathlon
    Tunteet
    Turkulainen
    Turun Keskiaikaismarkkinat
    Työhyvinvointi
    Työssä Jaksaminen
    Tyytymättömyys
    Uiminen
    Uinti
    Uskominen
    Uskomukset
    Uskomus
    Vapaus
    Vapautuminen
    Vastustaminen
    Ville Ritola
    Vivobarefoot Kengät
    Vivobarefoot Kengät