Alexander-tekniikka Turku
  • Tervetuloa!
  • Alexander-tekniikka
    • Miten Alexander-tekniikka liittyy kehonkäyttöön?
    • Kenelle Alexander-tekniikka sopii?
    • Palaute liittyen Alexander-tekniikkaan
  • Yksityistunnit
    • Mitä opit tunnilla?
    • Missä opetan?
    • Mitä maksaa?
    • Palaute yksityistunneista
  • Kurssit
  • Opettaja
  • Media
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Kehonhallinta on kuollut, eläköön kehon hallinta!

26/3/2014

3 Comments

 
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kansantauti tässä maassa, jonka kansa tunnetaan sotahistoriansa takia "sisukkaana" ja "perääntamattomana". Mutta voisiko olla, että tuohon "ponnisteluun", "paikoillaan pysymiseen" ja "jäykkyyteen" viittaavien luonteenlaatujen takia me kaikki lienemme tunnistaneet jossain vaiheessa elämäämme tuki- ja liikuntaelimiin liittyvän kivun kehossamme? Ehkä sisuukkuus ja peräänantamattomuus eivät olekaan "hyveitä", vaan epätarkoituksenmukaisia toimintamalleja, jotka aiheuttavat meille turhaa kipua?

Oletko muuten koskaan tullut miettineeksi, miten me yleisesti ottaen suhtaudumme kipuun? Näyttää siltä, että kipu "ei voisi vähemmän kiinnostaa" meitä, siksi me haluamme siitä eroon mahdollisimman nopeasti. Tämä johtaa siihen, että emme voi oppia ymmärtämään kivun alkuperää, joka pyritään peittämään samantien särkylääkkeillä. Kivunhallinnan "kakkosratkaisuksi" on tarjottu jo vuosien ajan "kehonhallintaa".

Samana päivänä kun Aamuset julkaisi artikkelin kehonhallinnan ajatusta kyseenalaistavasta Alexander-tekniikasta, Turkulainen julkaisi puolestaan artikkelin, jossa kerrottiin eräästä Suomessa kehitetystä keppijumppaan ja keskivartaloharjoitteisiin perustuvasta jumppamenetelmästä, joka "tähtää parempaan kehonhallintaan". Tätä lajia testanneelle toimittajalle annettiin kehoitus, "Rinta rottingille ja leuka taakse. Keskivartalo tiukkana." Tämä ohje herätti minussa kauhistusta, sillä miten moisessa "paketissa" on muka mahdollista antaa rintakehän ja selän lihasten olla vapaat ja sallia siten hengityksen tapahtua luonnollisesti?   

Tämä kehonhallintaan liittyvien menetelmien laaja tarjonta kertoo meille siitä, kuinka tehokkaasti meidät on aivopesty ajattelemaan, että meidän pitäisi "hallita" kehoamme ja kipua, sekä "tehdä enemmän". Haluan siksi korostaa, että Alexander-tekniikassa ei ole siis kyse "kehonhallinnasta", vaan siitä, että me opimme ymmärtämään kehoamme ja sallimme sen hallita itse itseään!

Meidän ei siis tarvitse "hallita" kehoamme, eikä toisaalta "pitää kehoa pystyssä", kuten useimmat Alexander-tunneille tulevat ihmiset luulevat. Tämän kehonhallintaan ajatukseen liittyvän aivopesun takia minä tapaan työni kautta sangen jäykän oloisia ihmisiä, mutta tuo jäykkyys sulaa usein jopa minuuteissa, kun me kyseenalaistamme tuon uskomuksen kehonhallinnan tarpeellisuudesta. 

Alexander-tekniikan oppimisessa on pitkälti kysymys luottamuksen löytämisestä oman kehomme älykkyyttä kohtaan, jonka menetimme kokiessamme kipua kehossamme. Me siis uskoimme, että keho ei ole "älykäs", jos se ilmentää kipua. Kyse oli vain viattomasta väärinkäsityksestä, eli me emme tajunneet, että kipu ei noussut esille sen takia, että keho olisi "pettänyt" meidät tai tehnyt jotain "väärin", vaan siitä, että me pakotimme kehomme johonkin, mihin sitä ei ollut tarkoitettu. Kehomme on siis "viaton", vaikka se ilmentäisi kipua. Samalla tavalla mekin olemme viattomia, varsinkin kun olemme lakanneet syyttämästä kehoamme siitä kivusta, jota mahdollisesti koemme!

Tähän kehomme syyllistämiseen liittyy se, kuinka me yrittämme laittaa sitä johonkin tietynlaiseen "muottiin", mitä kaikki "kehonhallintaan tähtäävät" jumppamenetelmät tekevät. Niiden negatiivinen viesti on: Sinun kehosi ei ole hyvä sellaisena kuin se on! Tämä ajaa meitä ponnistelemaan voimakkaammin ja aiheuttaa usein lisää kipua, eikä vähiten mentaalisella tasolla...

Toisaalta, entisenä jooga- ja pilatesohjaajana, eli "ex-kehonhallinan opettajana" en ole lainkaan hämmästynyt siitä, että Alexander-tekniikan yksityistunneilleni on hakeutunut monia ihmisiä, jotka ovat kertoneet, kuinka heidän pyrkimyksensä päästä eroon selkä- ja niskakivuista kyseisten lajien kautta johti entistä kovempiin kipuihin. Voin kertoa, että he kokivat, että vasta Alexander-tekniikka auttoi heitä kipujen lievityksessä tai jopa niiden täydellisessä häviämisessä. Oletko sinä seuraava Alexander-tekniikan löytänyt ihminen, joka voi allekirjoittaa nämä tekniikkaa ylistävät sanani? 

Terveisin, Turo
Picture
Kuinka monta kertaa sinä olet kuullut kuntosalilla, jumpassa, joogassa, Pilates-tunnilla jne. ohjeen "Rinta rottingille ja leuka taakse. Keskivartalo tiukkana."? Miltä sinusta tuntui olla moisessa "paketissa"? Huomasitko, kuinka lihasten jännittäminen ja sen kautta kehosi pakottaminen "hyvään asentoon" teki mahdottomaksi luonnollisen hengitystapahtuman? Toisin sanoen, kuinka "kehonhallinnan" opettelemisesta voisi olla muka hyötyä arkielämän hyvinvoinnin kannalta, jos se häiritsee tuota tärkeintä elintoimintoamme? Voitko siis antaa kehosi hallita itse itseään ja ottaa rooli sen luonnollisen toiminnan tukijana opettelemalla Alexander-tekniikkaa?
3 Comments
Virve
26/3/2014 12:31:27 am

Hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainen kirjoitus.

Omalle kohdalleni kehonhallinta on noussut ajankohtaiseksi vasta, kun olen yrittänyt jotain urheilulajia harrastaa ja oppia uutta tekniikkaa. Onnekseni omalla kohdalla ei kipu ole koskaan ollut eteenpäin ajava voima.

Olen joskus kuullut, että keskikehon hallinta pitää oppia lapsena ja nuorena ja se onkin jarruttanut kaikkea oppimistani aikuisena, sillä jos en silloin asiaa ole oppinut, niin nyt on jo aivan liian myöhäistä?

Ja epätoivoisena saavuinkin Alexander-tekniikkatunnille, kun minulla ei ollut hajuakaan, miten voin oppia uimaan kroolia, niin että voima lähtee vartalosta. Pääsin onneksi ison askeleen lähemmäs itseäni ja kohti parempaa uimatekniikkaa.

Sitten tuli sellainen talvi, että oli mahdollisuus päästä opettelemaan erilaisia painonnostotekniikoita ja yhtäkkiä kaikki alkoi loksahtaa paikoilleen. Esim. tempaus on minulle sellainen painonnostoliike, että ilman hyvää keskikehon hallintaa, siitä ei vain tule mitään. Ja samalla ajatus sellaisesta kehonhallinnasta, että selviää kaikista elämän tilanteista ilman suurempaa ongelmaa. Eli tavallaan saada hermo- ja lihasjärjestelmä toiminaan sopuisasti yhdessä.

Uskon, että noin kymmenen Alexander-tekniikkatuntia selvästi auttoi käyttämään kehoa oikein jopa tällaisissa tilanteissa.

Alexander-tekniikan opettajan silmin painonnostotreeni saattaa näyttää luonnottomalta, mutta sitä se varmaan onkin. Mutta toisaalta se on erittäin palkitsevaa, vaativaa, hienoa ja ihanaa.

Reply
Turo
26/3/2014 02:12:25 am

Hei, Virve!
Kuinka mukava olikaan kuulla, kuinka Alexander-tekniikka on auttanut sinua niin monella tasolla, eli ei pelkästään uimisessa ja painonnostossa, vaan myös kokonaisvaltaisemman hyvinvoinnin löytämisessä!

Ajattelin tarkentaa näkemystäni painoharjoittelua kohtaan, eli en pidä sitä suinkaan "luonnottomana", sillä on kiistaton tosiasia, että ikääntymisen myötä kehon lihasmassa vähenee ja tällä on todettu olevan merkittävä vaikutus esim. insuliinitasapainoon. Itseasiassa, voin paljastaa, että olen itsekin harkinnut saliharjoittelun aloittamista jo jonkin aikaa, sillä kaipaan joskus juoksu- ja pyöräilyharrastukseni rinnalle tuon tyyppistä harjoittelua. En panisi siis pahakseni, jos saisin hieman lisää lihasmassaa ylävartalon puolelle! :-)

Toisaalta, kuten Alexander-tunneilla käyneenä tiedät, kuntosalilla käymisessä on omat riskinsä, jos ei osaa käyttää omaa kehoaan luonnollisesti ja tasapainoisesti tuonkaltaisessa haastavassa ympäristössä. Monella on kiire saada aikaan "näkyviä tuloksia" ja tämän takia moni loukkaa itsensä kuntosalilla. Se saattaa johtaa pitkiin taukoihin tai jopa kuntosaliharjoittelun lopettamiseen.

Se on valitettavaa, koska n. 10-15 Alexander-tekniikan yksityistunnin aikana useimmat ihmiset oppivat ymmärtämään, kuinka tärkeää on 1) pysähtyä (inhibitio) ja 2) löytää tasapaino (päästää irti turhista lihasjännityksistä), 3) ymmärtää mitä on lähdössä kohta tekemään (kehon "suuntaaminen" tila-avaruudessa) ja vasta sen jälkeen 4) lähteä liikkeeseen ja 5) lisäämään kehonsisäistä lihasjännitystä tarpeen mukaan.

Vain tätä kautta me pystymme säilyttämään vapauden ja tasapainon haastavampia ja nopeatempoisempia liikuntaharjoitteita tehdessä, sekä pienentämään samalla loukkaantumisriskiä merkittävästi. Valitettavasti "Ei kipua, ei tuloksia" -tyylinen uskomus näyttää olevan edelleen voimissaan kuntosaleilla, ja sen seurauksena kehoa "piiskataan" tekemään asioita tavoilla, jotka eivät tue sen terveyttä ja tasapainoa.

Kuten sanottu, olen hyvin ilahtunut siitä, että sinä päädyit painonnoston pariin "mutkan kautta", eli perehdyit ensin Alexander-tekniikkaan. Se oli epäilemättä valinta, jota et tule koskaan katumaan, sillä Alexander-tunnilla oppimasi asiat tulevat tukemaan sinun hyvinvointiasi loppuelämäsi ajan!

Terveisin, Turo

Reply
Virve
26/3/2014 05:48:27 am

Kiitos kommenteistasi.

Pienenä tarkennuksena: kun itse kirjoitin painonnostotreenistä ja niin tarkoitin ensisijaisesti olympiamainonnostoa eli tempausta ja työntöä. ;-)

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Alexander-opettaja
    Turo Vuorenpuro
    Turku, FINLAND


    RSS Feed

    Archives

    February 2019
    September 2018
    September 2017
    March 2017
    January 2017
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012

    Categories

    All
    Aamuset
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelutyö
    Aktiivisuusranneke
    Alaselkäkipu
    Alaselkäkipu
    Albert Einstein
    Aleksandertekniikka
    Alexander Tekniikan Kurssit Turku
    Alexander-tekniikan Kurssit Turku
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexandertekniikka
    Alexander Tekniikka
    Alexander-tekniikka
    Alexander Tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexander-tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexandertekniikkaturku
    Barefoot Shoes
    Body Map
    Burger King Turku
    Byron Katie The Work
    Cheryl Cole
    Descartes
    Epätäydellisyys
    Epätäydellisyys
    Faulty Sensory Appreciation
    F.m. Alexander
    Freud
    Funktionaalinen Harjoittelu
    Garmin Vivofit
    Halonen
    Häpeä Pelko Ahdistus Masennus
    H. C. Andersen
    Hengitys
    Hesburger Turku
    Hyväksyvä Läsnäolo
    Hyvä Ryhti
    Hyvä Ryhti
    Hyvinvointi
    Intersport Mainos
    Itsetutkimus
    Jaksaminen
    Jalkaterän Kiputilat
    Jalkaterän Kiputilat
    Jooga
    Joulu
    Jumissa
    Juoksentelu
    Juoksutekniikka
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kartta
    Kehonkartta
    Kehontuntemus
    Keisarin Uudet Vaatteet
    Kipu
    Kivunhallinta
    Kolmijalkainen Jakkara
    Kompassi
    Kuluma
    Läsnäolo
    Läsnäolo
    Lenkkipolku
    Liikkuvuuden Säilyttäminen
    Liikkuvuus
    Lonkkakipu
    Luonnollinen
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Tekniikka
    Luonnollinen Tila
    Luonnollisuus
    Maratonjuoksu
    Maratoonari
    Marja Putkisto
    McDonals's Turku
    Method Putkisto Pilates
    Metsä
    Mielikuva
    Mielikuvat
    Morrison's Turku
    Muotoilija Puuseppä Arto Halmetoja
    Nalle Puh Ja Tao
    Negatiivinen Asenne
    Nilkkakipu
    Niska Jumissa
    Niskakipu
    Niskan Ja Hartioiden Lihakset
    Niskan Kuluma
    Nivelpintojen Kuluma
    Nivelrikko
    Nykyhetki
    Oikea Hengitystekniikka
    Oleminen
    Onnellisuus
    Oppiminen
    Paavo Nurmi
    Paavo Nurmi Marathon
    Paavo Nurmi Stadion
    Päiväni Murmelina Elokuva
    Paljasjalkajuoksu
    Paljasjalkakengät
    Paljasjalkakengät
    Perfektionismi
    Pianisti
    Pilates
    Polvikipu
    Ponnistelu
    Pyöräily
    Pyöräilykoulu
    Pyöräilytekniikka
    Pyöräretki
    Pystyasento
    Rasitusvamma
    Scandinavian Outdoor Store
    Seisoma-asento
    Selkäkipu
    Selkä Suorassa
    Selkä Suorassa
    Stressi
    Stressinhallinta
    Suunnistaja
    Taiji Zhang Fang
    Tässä Ja Nyt
    Tässä Ja Nyt
    Täydellinen Elämä
    Täydellinen Elämä
    Täydellisyys
    Täydellisyys
    Tehokkuus
    Terveys Hyvinvointi
    The Flying Finn
    The Work
    Todellisuus
    Toiminnallinen Harjoittelu
    Triathlon
    Tunteet
    Turkulainen
    Turun Keskiaikaismarkkinat
    Työhyvinvointi
    Työssä Jaksaminen
    Tyytymättömyys
    Uiminen
    Uinti
    Uskominen
    Uskomukset
    Uskomus
    Vapaus
    Vapautuminen
    Vastustaminen
    Ville Ritola
    Vivobarefoot Kengät
    Vivobarefoot Kengät