Alexander-tekniikka Turku
  • Tervetuloa!
  • Alexander-tekniikka
    • Miten Alexander-tekniikka liittyy kehonkäyttöön?
    • Kenelle Alexander-tekniikka sopii?
    • Palaute liittyen Alexander-tekniikkaan
  • Yksityistunnit
    • Mitä opit tunnilla?
    • Missä opetan?
    • Mitä maksaa?
    • Palaute yksityistunneista
  • Kurssit
  • Opettaja
  • Media
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Onko sauvakävely haitallista?

20/1/2013

4 Comments

 
Olen päättänyt ottaa suuren riskin asettumalla julkisesti puolen miljoonan ihmisen vahvuista sauvakävelyarmeijaa vastaan ja sanoa, että 95 prosentille heistä sauvakävely aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä! Näkemykseni on tiukka, mutta heitän sen silti suomalaisille sauvakävelijöille, jotka ovat nielleet mukisematta mm. lääkärien, fysioterapeuttien ja liikunnanohjaajien levittämän "terveyspropagandan", jonka mukaan sauvakävely voisi selättää mm. niska- ja hartiakivut. Pötypuhetta, sanon minä! Alat varmasti jo vaatimaan perusteita näille puheilleni, joten valmistaudu heittämään sauvat sänkyn alle pölyttymään...

Ensiksikin, useimmat ihmiset eivät osaa seistä, saati sitten kävellä siten, että sitä voisi millään muotoa kutsua "tasapainoiseksi". He ajattelevat, että heidän pitäisi "pitää itsensä pystyssä". Tämä kehon herkkiä tasapainomekanismeja häiritsevä ajatus johtaa 1) lihasten turhaan jännittämiseen ja 2) nivelten lukkiutumiseen, mikä heijastuu 3) liikkumiseen "jäykkyytenä" 4) aiheuttaa riskin kaatua ja 5) saa ihmiset kärsimään mm. niska- ja hartiaseudun ongelmista tai selkäkivuista. Kaikki tämä tuon yhden turhan, tietämättömyyteen perustuvan, ajatuksen seurauksena!

Useimmat kadulla vastaan tulevat sauvakävelijät, erityisesti ripeämmin liikkuvat, ajattelevat kävelyn olevan sitä, että "tossua laitetaan tossun eteen". Tämä kävelyn tempoon ja "tehokkuuteen" liittyvä ajatus johtaa siihen, että eteenpäin menevän jalan polvi tulee helposti "potkaistuksi" lukkoon/suoraksi, mikä johtaa siihen, että kantapää ei laskeudu, vaan iskeytyy maahan. Seurauksena on turhaa rasitusta polvinivelille, sekä alaselän ja niskan alueelle, jotka ottavat kehon läpi kulkevan iskuenergian voimakkaimmin vastaan. Toisaalta, lantion alle/taakse jäävän jalan lonkka ei tule ojentumaan riittävästi ja työnnä siten kehoa tehokkaasti eteenpäin tila-avaruudessa. Todellakin, jos me haluamme mennä eteenpäin, meidän pitää ajatella, että menemme samalla myös taaksepäin!  

On ymmärrettävää, että useimmat meistä eivät ole koskaan miettineet kävelyyn liittyvää biomekaaniikkaa, koska me opimme kävelemään 1-2 vuotiaina, jolloin oppiminen tapahtui täysin intuitiivisesti. Me kaikki osaamme toki kävellä, mutta hyvin harva meistä kuitenkaan ymmärtää käytännössä sitä, kuinka se voi tapahtua tasapainoisesti! Tämä on kuitenkin välttämätöntä sauvakävelyssä, missä kävelytilanne on muuttunut yht'äkkiä paljon haastavammaksi, koska sauvojen käyttö vaikuttaa kehomme tasapainoon, sekä vaatii mm. taidokasta sormien, ranteiden, käsivarsien ja rintakehän liikkeiden synkronointia. Tämä on täysin hukassa 95 prosentilla sauvakävelijöistä, jos voimme luottaa jo vuosien ajan kadulla keräämääni tarkkaan statistiikkaan...

Olen muuten ex-kilpahiihtäjä, joten tämä näkemykseni ei nojaa pelkästään Alexander-tekniikkaan, vaan vahvaan lajitekniseen ymmärrykseen siitä, kuinka sauvoja tulisi käyttää. Itseasissa, useimmat vastaantulevat sauvakävelijät ovat pujottaneet kätensä sauvojen remmien läpi tavalla, mikä tekee sauvojen sulavan, rytmikkään ja koordinoidun käytön täysin mahdottomaksi. Sauvakävely on välineurheilua ja meidän pitää siksi ymmärtää, kuinka meidän pitää käyttää noita urheiluvälineitä.

Millä muulla tavoin sauvakävely saattaa olla haitallista? Olen huomannut, että moni sauvakävelijä kallistaa ylävartaloa turhan paljon eteenpäin ja jännittää käsivarsiaan lisätäkseen "tehoa". Tämä etukenoinen asento aiheuttaa sen, että me joudumme jännittämään niskalihaksiamme ja pitämään päämme staattisesti paikallaan diagonaaliseen linjaan asetetun selkärangan huipulla. Teko, joka aiheuttaa vääjäämättä niska- ja hartiaseudun lihasten jännittymisen, sekä saattaa aiheuttaa esim. päänsärkyä. Toisaalta, sauvojen voimakas työntäminen käsillä aiheuttaa myös rintalihasten jännittymisen, mahdollisen verenkiertohäiriön käsiin, sekä olkapäiden jumiutumisen. Tätä ongelmaa ei esiinny minusta niin paljon hiihtäessä, koska kehon liike eteenpäin on huomattavasti nopeampi kuin sauvakävelyssä.  

Sauvakävelyn mainostetaan tekevän hyvää myös rintarangan liikkuvuudelle, mikä on minusta täyttä puppua, koska sauvakävelyn aikana tapahtuva rintakehän rotaatio on huomattavasti pienempi kuin ilman sauvoja kävellessä! Olen itseasiassa sitä mieltä, että sauvakävely saattaa jumiuttaa rintarangan ja aiheuttaa turhan lihasjännityksen muodostumista lapojen välissä sijaitseviin lihaksiin, joiden liikepituus on hyvin rajoittunut sauvakävelyssä.

Lopuksi, moni sauvakävelijä on aiheuttanut itselleen tenniskyynärpään kävelemällä jäisellä tiellä ja asvaltilla, missä sauvan piikin tömähtäminen kovaan alustaan aiheuttaa voimakkaan rasituksen kyynärnivelelle. Minun kokemukseni mukaan kumiset asvalttitassut, joita myydään lisävarusteena sauvakävelysauvoihin eivät vaimenna tätä tömähdystä juuri lainkaan. Jää ja asvaltti on kovaa, eikä helpotusta löydy välttämättä urheilupuistoistakaan, sillä sauvakävelyyn erinomaisesti soveltuvat pururadat on tänä päivänä korvattu hyvin pitkälti asvalttiin verrattavilla hiekkabaanoilla.

Tässä kohtaa rupesin tuntemaan itseni "tuomiopäivän enkeliksi" ja aloin siksi miettiä, onko sauvakävelyssä mitään hyvää? Ehdottomasti, sillä se on, kaikesta huolimatta, paljon parempi harrastus kuin sohvalla makaaminen, sillä ulkona kävellessä saa raitista ilmaa, mikä on hyvinvointimme kannalta valtavan tärkeä asia! Ehkä sinä kuitenkin tämän luettuasi haluat jättää ne sauvat kotiin ja lähteä kävelylle ihan muuten vain? Kävely ilman sauvoja on nimittäin minusta parasta liikuntaa kehollemme! Jos kiinnostuit siitä, kuinka voit oppia kävelemään nykyistä kehoystävällisemmin, niin ota yhteyttä ja varaa minulta kävelylenkillä nautittu Alexander-tunti.

Terveisin, Turo

PS. Tee palvelus läheisillesi, joiden tiedät harrastavan sauvakävelyä ja lähetä heille linkki tähän blogikirjoitukseen Facebookin tai sähköpostin kautta, kiitos!
Picture
Hymyilevää mummoa on aina ilo katsoa, mutta en voi silti heltyä ja kutsua tätä sauvakävelyksi, vaan "sauvojen ulkoiluttamiseksi". Tästä sauvojen kannattelemisesta vartalon etupuolella on seurauksena se, että mummon niskat ja hartiat ovat jälkeenpäin kipeät. Sauvat antavat epäilemättä jonkinlaista tukea ja estävät siten mummoa menettämästä tasapainoaan ja kaatumasta pehmeällä hiekkarannalla.
Picture
Sauvojen remmit on jätetty turhan pitkiksi, mikä johtaa siihen, että nainen puristaa sauvoja ns. rystyset valkoisena. Tämä aiheuttaa eteen tulevan sauvan asettumisen turhan pystyyn asentoon ja rikkoo työnnön rytmin. Huomaa myös, kuinka ylävartalo on kallistunut turhan paljon eteenpäin. Tämä aiheuttaa sen, että niska jännittyy, sekä "kainalon etuosan" läpi virtaavat verisuonet puristuvat kasaan aiheuttaen käsivarsien verenkiertohäiriön.
Picture
Tässä näemme kaikki samat ongelmat kuin edellisessä kuvassa, vain vakavammalla ilmeellä varustettuna ja tiukkaan trikooseen verhoiltuna! Huomaa, kuinka tämä mies nostaa ja työntää kyynärpäitä ulospäin jännittämällä hartiotaan, mikä aiheuttaa turhaa rasitusta olkanivelille sauvan taaksetyöntö vaiheessa.Tämän lisäksi voimme nähdä polven "lukkoon potkaisun", mikä johtaa kantapään voimakkaaseen iskeytymiseen maahan, mikä taasen rasittaa polvea, alaselkää ja niskan aluetta.
4 Comments
Liinu
18/4/2013 05:04:28 am

Ja hämmästyttävän harvoin tulee käveltyä "ihan muuten vain", melkein aina mukana on reppu tai laukku tuomassa lisää "haastetta".

Lopetin olkalaukun käytön puolisen vuotta sitten, sen kantaminen (tietenkin aina samalla olalla) oli saanut kehoni jo tarpeeksi vinoon. Yksi päivä kokeilin huvikseni laitta kirjat laukkuun ja kävellä. Oli hurja huomata, kuinka koko keho kallistui laukun painosta ja toinen jalka otti paljon enemmän painoa vastaan. En kokeillut enää toista kertaa, oli sen verran ikävä tunne. Ja kuitenkin kävelin samanlainen paino ainoastaan toisella olalla vuosia, mitään kummallista huomaamatta….

Reply
Turo
18/4/2013 09:42:16 pm

Hei Liinu,
Kiitos tuosta kommentistasi, joka havainnollisti hienosti erään Alexander-tekniikan perusideoista, eli sen kuinka me 1) totumme kaikkeen ja 2) emme enää "huomaa mitään kummallista" siinä, että kehomme on epätasapainossa. Se on hyvin helppoa aiheuttaa vaikkapa sitä kautta, että haluamme olla "muodikkaita" ja kantaa tavaroitamme vaikkapa jossain Marimekon olkalaukussa, vaikka mikä tahansa marketin halpisreppu olisi paljon parempi vaihtoehto oman hyvinvointimme kannalta...

Emme me Alexander-tekniikan opettajat toki kiellä olkalaukun käyttöä, mutta jos sellaisen valinnan tekee niin kannattaa valita sellainen laukku, jossa olkapäätä vastaan tuleva hihna on mahdollisimman leveä, jotta paino jakaantuu laajemmalle alueelle ja ei siten haittaa hartialihaksen verenkiertoa niin paljon kuin lihasta "viiltävä" ohut hihna tekee. Toisaalta, joidenkin laukkujen olkahihnoissa (hartiaa vastaan tulevassa pinnassa) saattaa olla jonkinlaista kumimateriaalia, mikä estää hihnan liukumisen ja laukun tippumisen olkapäältä. Suutarilla lienee mahdollista myös ompeluttaa n. 20-30 cm pituinen "liukueste" nykyisen olkahihnan alapintaan ohuesta kumipintaisesta kankaasta.

Tällainen kustomointi suutarilla on hyvä idea sen takia, koska jos olkahihna on esim. sileää ja liukasta pintanahkaa tai nylonhihnaa niin me alamme helposti nostamaan olkapäätämme ylöspäin (kohti korvaa) estääksemme laukun tippumisen. Todella moni ihminen (Lue: "kaikki ihmiset") kantaa olkalaukkua juuri tuolla tavalla ja aiheuttaa itselleen sitä kautta ns. selkärangan toiminnallisen skolioosin, sekä hartian ja niskanalueen kiputilan. Alexander-tunnilla voidaan opetella, kuinka olla tekemättä tätä ja kantaa laukkua siten, että me annamme olkahihnan levätä mahdollisimman rennon hartialihaksen päällä. Tällöin hihna/laukku pysyy paljon paremmin paikallaan kuin kivikovaksi ja "pyöreäksi" pullistuneen hartialihaksen päällä, josta hihna luistaa alas kuin vesi hanhen selästä. Tässäkin asiassa sanonta "Less is more" pitää hyvin paikkansa!

Terveisin, Turo

Reply
Ex-sauvakävelijä
1/4/2014 02:33:14 am

Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Kuulin juuri ettei olkapää/niska vaivoja kärsivälle sovi välttämättä sauvakävely,voi tehdä pahemmaksi! Päätinheti ottaa selvää,ja löysin sivusi. Nyt päätin kokeilla ilman sauvoja tämän päivän jälkeen. (Fysiatri neuvoi mun niska/olka kipuihin 90-luvun lopulla sauvakävelyn) Tänään toisin! :)

Reply
Turo
1/4/2014 02:40:16 am

Hei!
Kiitos positiivisesta palautteesta, sitä on aina mukava saada! Oli myös mukava kuulla, että se fysiatri oli samoilla linjoilla kanssani, koska minun kokemukseni mukaan asia todellakin on niin, että sauvakävely ei ole sellainen "ihmepilleri", joksi sitä monien vuosien ajan on väitetty.

On toki hyvä muistaa, että sauvakävely asvaltilla ja pururadalla ovat kuin kaksi eri lajia, sillä pururadalla sauvan kärki uppoaa pururadan pintaan ja vähentää siten huomattavasti kyynärpäihin, olkapäihin ja niskaan kohdistuvaa tärähdystä, joka saattaa usein olla aiheuttamassa noiden alueiden kipeytymistä.

Toisaalta, eräs ongelma on se, että pururatoja ei meinaa enää löytää tänä päivänä mistään, koska kovapohjaiset hiekkapaanat ovat korvanneet viime vuosina pururadat. Toisin sanoen, sauvakävely kovalla hiekkapaanalla on lähes yhtä haitallista kuin asvaltilla enkä koe, että kumiset "asvalttitassut" auttaisivat juurikaan vaimentamaan iskua, jonka lisäksi niiden pito on sangen kehno, joka johtaa helposti epäluonnolliseen kompensaatioon työntövaiheessa.

Terveisin, Turo

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Alexander-opettaja
    Turo Vuorenpuro
    Turku, FINLAND


    RSS Feed

    Archives

    February 2019
    September 2018
    September 2017
    March 2017
    January 2017
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012

    Categories

    All
    Aamuset
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelutyö
    Aktiivisuusranneke
    Alaselkäkipu
    Alaselkäkipu
    Albert Einstein
    Aleksandertekniikka
    Alexander Tekniikan Kurssit Turku
    Alexander-tekniikan Kurssit Turku
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexandertekniikka
    Alexander Tekniikka
    Alexander-tekniikka
    Alexander Tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexander-tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexandertekniikkaturku
    Barefoot Shoes
    Body Map
    Burger King Turku
    Byron Katie The Work
    Cheryl Cole
    Descartes
    Epätäydellisyys
    Epätäydellisyys
    Faulty Sensory Appreciation
    F.m. Alexander
    Freud
    Funktionaalinen Harjoittelu
    Garmin Vivofit
    Halonen
    Häpeä Pelko Ahdistus Masennus
    H. C. Andersen
    Hengitys
    Hesburger Turku
    Hyväksyvä Läsnäolo
    Hyvä Ryhti
    Hyvä Ryhti
    Hyvinvointi
    Intersport Mainos
    Itsetutkimus
    Jaksaminen
    Jalkaterän Kiputilat
    Jalkaterän Kiputilat
    Jooga
    Joulu
    Jumissa
    Juoksentelu
    Juoksutekniikka
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kartta
    Kehonkartta
    Kehontuntemus
    Keisarin Uudet Vaatteet
    Kipu
    Kivunhallinta
    Kolmijalkainen Jakkara
    Kompassi
    Kuluma
    Läsnäolo
    Läsnäolo
    Lenkkipolku
    Liikkuvuuden Säilyttäminen
    Liikkuvuus
    Lonkkakipu
    Luonnollinen
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Tekniikka
    Luonnollinen Tila
    Luonnollisuus
    Maratonjuoksu
    Maratoonari
    Marja Putkisto
    McDonals's Turku
    Method Putkisto Pilates
    Metsä
    Mielikuva
    Mielikuvat
    Morrison's Turku
    Muotoilija Puuseppä Arto Halmetoja
    Nalle Puh Ja Tao
    Negatiivinen Asenne
    Nilkkakipu
    Niska Jumissa
    Niskakipu
    Niskan Ja Hartioiden Lihakset
    Niskan Kuluma
    Nivelpintojen Kuluma
    Nivelrikko
    Nykyhetki
    Oikea Hengitystekniikka
    Oleminen
    Onnellisuus
    Oppiminen
    Paavo Nurmi
    Paavo Nurmi Marathon
    Paavo Nurmi Stadion
    Päiväni Murmelina Elokuva
    Paljasjalkajuoksu
    Paljasjalkakengät
    Paljasjalkakengät
    Perfektionismi
    Pianisti
    Pilates
    Polvikipu
    Ponnistelu
    Pyöräily
    Pyöräilykoulu
    Pyöräilytekniikka
    Pyöräretki
    Pystyasento
    Rasitusvamma
    Scandinavian Outdoor Store
    Seisoma-asento
    Selkäkipu
    Selkä Suorassa
    Selkä Suorassa
    Stressi
    Stressinhallinta
    Suunnistaja
    Taiji Zhang Fang
    Tässä Ja Nyt
    Tässä Ja Nyt
    Täydellinen Elämä
    Täydellinen Elämä
    Täydellisyys
    Täydellisyys
    Tehokkuus
    Terveys Hyvinvointi
    The Flying Finn
    The Work
    Todellisuus
    Toiminnallinen Harjoittelu
    Triathlon
    Tunteet
    Turkulainen
    Turun Keskiaikaismarkkinat
    Työhyvinvointi
    Työssä Jaksaminen
    Tyytymättömyys
    Uiminen
    Uinti
    Uskominen
    Uskomukset
    Uskomus
    Vapaus
    Vapautuminen
    Vastustaminen
    Ville Ritola
    Vivobarefoot Kengät
    Vivobarefoot Kengät