Alexander-tekniikka Turku
  • Tervetuloa!
  • Alexander-tekniikka
    • Miten Alexander-tekniikka liittyy kehonkäyttöön?
    • Kenelle Alexander-tekniikka sopii?
    • Palaute liittyen Alexander-tekniikkaan
  • Yksityistunnit
    • Mitä opit tunnilla?
    • Missä opetan?
    • Mitä maksaa?
    • Palaute yksityistunneista
  • Kurssit
  • Opettaja
  • Media
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Sohva analyysissa

18/9/2012

1 Comment

 
Suhteeni sohvaan on ollut ongelmallinen jo pidempään, sillä esim. kahdeksan vuotta kestänyt avioliittoni ex-vaimoni kanssa oli päättyä jo puolivälissä, koska hän halusi kotiimme sohvan. Taistelu oli pitkä, mutta minä olin tuomittu häviämään jo alusta lähtien, koska kyse ei ollut pelkästään sohvasta. Tai edes siitä, että ”Sohva tekee kodin!”, kuten jossain mainoksessa taidettiin joskus lohkaista. Ei, sohvan hankkimisessa oli kyse paljon suuremmasta asiasta! Vaimoni oli lähtöisin Ghanasta, varsin köyhistä oloista, tämän takia sohva oli hänelle symboli paremmasta elintasosta. Rakastin vaimoani kuitenkin enemmän kuin vihasin sohvaa ja niin saapui sohva elämääni...

Jokainen lukija ymmärtänee tässä kohtaa, että minä en omista enää sohvaa. Vahvistin asian varmuuden vuoksi, jos joku sattui epäilemään, että olisin pehminnyt vuosien saatossa ja ja antanut sohvan hiipiä nurkkiini. En ole, koska ymmärrän, mikä on minun keholleni hyvää ja mikä ei. Vaikka sohva ei ole osa minun elämääni niin aion nyt kuitenkin kirjoittaa teille sohvasta, sillä tiedän, että niin kauan kuin maapallolla on ihmisiä, sohva on aina oleva heidän kodissaan.

No, mikä sohvassa sitten mättää niin kovasti, kun se on niin ”pehmeä ja mukava”, kuten jokainen sohvakaupassa käynyt on kuullut sanottavan? Ehkä jopa omilta huulitaan? Juuri niin, sohva on aivan liian pehmeä ja mukava! Kuten aiemman Unelmieni jakkara -artikkelin lukeneet ihmiset saattavat vielä muistaa, liian pehmeä istuin - mikä sohvankin olisi määrä olla – ei anna riittävää tukea kehollemme. Tämä johtaa siihen, että esim. selkänikamat saattavat päätyä (varsinkin sohvalla lihakset lötköinä maatessa) sellaisiin asentoihin, että kipu niskassa tai selässä saattaa katkaista elokuvan katsomisen ennemmin kuin näet taulutelkkarisi keskellä sanat ”The End”.

Olen käynyt viimeisten kuukausien aikana vähintään 5-6 huonekaluliikkeessä ostoksilla, missä on ollut myytävänä myös sohvia. Siitä huolimatta, että minulla ei ole ollut aiettakaan ostaa sohvaa, olen huvikseni tutkinut niitä Alexander-tekniikan opettajan roolissa ja havainnut, että nykyään sohvat ovat entistä vaarallisempia ihmisloukkuja kuin 90-luvun loppupuolella, jolloin minun ”sohvasotani” käytiin.

Minä tulin nimittäin havainneeksi, että nykyisen sohvat rakennetaan yhä useammin siten, että niillä ei enää istuta vaan ”löhötään”. Tätä ei peitellä mitenkään, sillä Ikeassa käydessäni kuulin erään perheenäidin sanovan myyjälle ihan suoraan, että ”Me etsitään sellaista hyvää löhösohvaa.” Anteeksi mitä, voiko "löhösohva" olla "hyvä" tai tehdä mitään hyvää kehollemme? Minun nähdäkseni ei!

Uskon, että sohvamarkkinoilta löytyy vielä ns. istuttavia malleja, vaikka nykytrendi näyttääkin olevan se, että sohvat muistuttavat nykyisin yhä useammin divaania. Tämä vaikutelma muodostui minulle sitä kautta, että nykyisin sohvien istuinosa on erittäin pitkä ja selkänoja on vastaavasti erittäin matala.

Olen itse 178-senttiä pitkä mies, eli reilusti pidempi kuin keskipituiset naisihmiset ja minulla oli vaikeuksia löytää sohvia, joiden istuinosat olisivat olleet lyhyempiä kuin minun reisiluuni. Tarkennettakoon, että minä en missään nimessä tunnustaudu ns. lyhytjalkaiseksi yksilöksi. Minun kokemukseni mukaan useimmilla sohvilla oli täysin mahdotonta istua siten, että ahterini/alaselkäni olisi yltänyt istuinosan ja selkänojan risteyskohtaan, koska istuosa oli rakennettu niin pitkäksi. Tämä olisi välttämätöntä sen takia, että voisimme istua sohvalla ilman lantion kääntymistä taaksepäin ja alaselän kaartumista pyöreäksi. Muussa tapauksessa on vain ajan kysymys, koska alaselkää alkaa särkemään...

Toisaalta, jos satuin löytämään sellaisen sohvan, jonka istuinosa oli niin lyhyt, että sen etureuna ei painanut polvitaipeitani ja salli siten jalkapohjien yltämisen lattialle niin usein selkänojan yläosa ulottui vain puoleen väliin selkääni tai jäi lapaluiden alle. Selkänojan lyhyys teki siihen nojaamisen muuten erittäin epämiellyttäväksi, koska yläselkäni lähti kaartumaan helposti taaksepäin, siis yli selkänojan. Tämä puolestaan aiheutti sen, että rintakehäni nousi ns. rottingille ja kaulanpuolen lihakset jännittyivät, kun ne yrittivät pitää taakse/alaspäin kellahtanutta päätäni edes jonkinlaisessa tasapainossa selkärangan huipulla...argghh!

Oletettavasti en suosittele sohvaa kenellekään, joten minkälaista television katselun ja sosiaalisen kanssakäymisen sallivaa istuinta voisin siis suositella? Ehkä paras lepotuoli, mitä vastaani on tullut on suomalaisen designgurun Yrjö Kukkapuron suunnittelema Skaala 475 –lepotuoli. Jos minulla sattuisi olemaan takataskussa 1500€ ylimääräistä rahaa niin - ehkä - saattaisin kelpuuttaa tuon lepotuolin kotiini. Siitäkin huolimatta, että en pidä sitäkään täydellisenä, koska siitä ylösnouseminen on erittäin hankalaa, selkänoja saattaa olla liian lyhyt minua pidemmille henkilöille, istuisosa liian pitkä minua lyhyemmille henkilöille ja käsinojat ovat aivan liian korkealla suhteessa istuinosan korkeuteen, mikä nostaa käsivarret ja olkapäät helposti kohti korvia...

Tästä huolimatta pidän kyseisestä tuolista paljon, koska sen istuinosassa/selkänojassa on ohut toppaus, mikä tukee hyvin kehoa. Lisäksi istuinosa viettää taaksepäin niin jyrkässä kulmassa, että ahteri asettuu tuolia vasten tiiviisti ja alaselkä suorastaan liimaantuu kiinni selkänojaan. Tämä mahdollistaa sen, että tällä tuolilla istuessa on helppoa suunnata oma selkäranka ns. pitenevään tilaan, minkä mahdollistaa minulle (nippa nappa) riittävän pitkä selkänoja. Tässä design-tuolissa on siis paljon hyvää! Itseasiassa siihen pisteeseen asti, että voisin käyttää sitä esikuvana ”täydelliselle lepotuolille”, jonka minä itse voisin suunnitella jonain päivänä, jos sattuisin löytämään rinnalleni sopivia yhteistyökumppaneita...

Terveisin, Turo
Picture
Tällaisia sohvia tuli vastaan kaikissa niissä huonekaluliikkeissä, missä vierailin. Huomaa kuvasta, kuinka sohvan kehno design aiheutta sen, että pää ja kaularanka työntyy voimakkaasti eteenpäin suhteessa rintarankaan. Istuin koemielessä tällaisessa asennossa 5-10 minuuttia ja tunsin sen jälkeen välittömästi kipua niskassani!
Picture
Yrjö Kukkapuron Skaala 475 -tuolilla alaselkä pysyy kiinni selkänojassa ja ahterisi ei pääse siten valumaan eteenpäin ja aiheuta sitä, että alaselkäsi pääsisi pyöristymään. Well done, Yrjö!
Picture
Tämä tanskalaisen Poul Kjærholmin suunnitelema PK22 Chair on toinen suosikkini. Tästä käsinojattomasta lepotuolista on huomattavasti helpompi päästä ylös kuin Kukkapuron Skaala 475 -tuolista. Hintaa tällä tuolilla mustalla nahkaverhoilulla on yli 4000€, eli halvalla ei tälle tuolille istahdeta ellet pongaa tätä tuolia Kööpenhaminan lentokentän Terminaali 2:ssa kuten minä itse tein. Valitettavasti jatkolento Suomeen kutsui minua ja käsimatkatavaroiden suhteen asetettujen rajoitusten takia jouduin jättämään tämän tuolin paikoilleen...
1 Comment
Rouva Tavallinen
13/11/2014 11:36:32 pm

Hyvä kirjoitus. Mukavaa, että joku otti tämän sohva-asian esiin. Itselläni samanlaisia kokemuksia, siksi en olekaan luopunut vanhasta (2003) mallin sohvastani, enkä luovu, ennen kuin kaupoissa on korkealla selkänojalla valmistettuja sohvia, joissa voi istua kunnolla.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Alexander-opettaja
    Turo Vuorenpuro
    Turku, FINLAND


    RSS Feed

    Archives

    February 2019
    September 2018
    September 2017
    March 2017
    January 2017
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012

    Categories

    All
    Aamuset
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelutyö
    Aktiivisuusranneke
    Alaselkäkipu
    Alaselkäkipu
    Albert Einstein
    Aleksandertekniikka
    Alexander Tekniikan Kurssit Turku
    Alexander-tekniikan Kurssit Turku
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexandertekniikka
    Alexander Tekniikka
    Alexander-tekniikka
    Alexander Tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexander-tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexandertekniikkaturku
    Barefoot Shoes
    Body Map
    Burger King Turku
    Byron Katie The Work
    Cheryl Cole
    Descartes
    Epätäydellisyys
    Epätäydellisyys
    Faulty Sensory Appreciation
    F.m. Alexander
    Freud
    Funktionaalinen Harjoittelu
    Garmin Vivofit
    Halonen
    Häpeä Pelko Ahdistus Masennus
    H. C. Andersen
    Hengitys
    Hesburger Turku
    Hyväksyvä Läsnäolo
    Hyvä Ryhti
    Hyvä Ryhti
    Hyvinvointi
    Intersport Mainos
    Itsetutkimus
    Jaksaminen
    Jalkaterän Kiputilat
    Jalkaterän Kiputilat
    Jooga
    Joulu
    Jumissa
    Juoksentelu
    Juoksutekniikka
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kartta
    Kehonkartta
    Kehontuntemus
    Keisarin Uudet Vaatteet
    Kipu
    Kivunhallinta
    Kolmijalkainen Jakkara
    Kompassi
    Kuluma
    Läsnäolo
    Läsnäolo
    Lenkkipolku
    Liikkuvuuden Säilyttäminen
    Liikkuvuus
    Lonkkakipu
    Luonnollinen
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Tekniikka
    Luonnollinen Tila
    Luonnollisuus
    Maratonjuoksu
    Maratoonari
    Marja Putkisto
    McDonals's Turku
    Method Putkisto Pilates
    Metsä
    Mielikuva
    Mielikuvat
    Morrison's Turku
    Muotoilija Puuseppä Arto Halmetoja
    Nalle Puh Ja Tao
    Negatiivinen Asenne
    Nilkkakipu
    Niska Jumissa
    Niskakipu
    Niskan Ja Hartioiden Lihakset
    Niskan Kuluma
    Nivelpintojen Kuluma
    Nivelrikko
    Nykyhetki
    Oikea Hengitystekniikka
    Oleminen
    Onnellisuus
    Oppiminen
    Paavo Nurmi
    Paavo Nurmi Marathon
    Paavo Nurmi Stadion
    Päiväni Murmelina Elokuva
    Paljasjalkajuoksu
    Paljasjalkakengät
    Paljasjalkakengät
    Perfektionismi
    Pianisti
    Pilates
    Polvikipu
    Ponnistelu
    Pyöräily
    Pyöräilykoulu
    Pyöräilytekniikka
    Pyöräretki
    Pystyasento
    Rasitusvamma
    Scandinavian Outdoor Store
    Seisoma-asento
    Selkäkipu
    Selkä Suorassa
    Selkä Suorassa
    Stressi
    Stressinhallinta
    Suunnistaja
    Taiji Zhang Fang
    Tässä Ja Nyt
    Tässä Ja Nyt
    Täydellinen Elämä
    Täydellinen Elämä
    Täydellisyys
    Täydellisyys
    Tehokkuus
    Terveys Hyvinvointi
    The Flying Finn
    The Work
    Todellisuus
    Toiminnallinen Harjoittelu
    Triathlon
    Tunteet
    Turkulainen
    Turun Keskiaikaismarkkinat
    Työhyvinvointi
    Työssä Jaksaminen
    Tyytymättömyys
    Uiminen
    Uinti
    Uskominen
    Uskomukset
    Uskomus
    Vapaus
    Vapautuminen
    Vastustaminen
    Ville Ritola
    Vivobarefoot Kengät
    Vivobarefoot Kengät