Alexander-tekniikka Turku
  • Tervetuloa!
  • Alexander-tekniikka
    • Miten Alexander-tekniikka liittyy kehonkäyttöön?
    • Kenelle Alexander-tekniikka sopii?
    • Palaute liittyen Alexander-tekniikkaan
  • Yksityistunnit
    • Mitä opit tunnilla?
    • Missä opetan?
    • Mitä maksaa?
    • Palaute yksityistunneista
  • Kurssit
  • Opettaja
  • Media
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Väärässä olemisen taito

1/10/2012

7 Comments

 
Amerikkalainen Henry Ford (1886-1947) sanoi aikoinaan, että ”Jokainen, joka lopettaa oppimisen on vanha, oli hän 20-vuotias tai 80-vuotias. Jokainen, joka pyrkii oppimaan uusia asioita pysyy nuorena. Tärkein asia elämässä on pitää oma mieli nuorena.” Olen samaa mieltä hänen kanssaan, että me voimme oppia, vaikka olisimme kuinka vanhoja. Ratkaisevaa on myös se haluammeko me oppia vai emme! Mutta, mitä muuta oppiminen meiltä vaatii?

Minun nähdäkseni tärkein asia oppimisen kannalta on taito olla "väärässä". Toisin sanoen, "virheiden tekemisen" salliminen itselleen, kun opettelee jotain uutta asiaa. Meillä aikuisilla näyttää kuitenkin olevan erittäin matala toleranssi väärässä olemisen suhteen, sillä jokainen meistä lienee haukkuneensa itseään "tyhmäksi", kun ei ole oppinut jotain uutta asiaa? Tai hävenneensä itseään muiden edessä tehtyään virheitä?

Onneksi näin ei ollut, kun olimme lapsia, sillä muussa tapauksessa harva meistä osaisi kävellä tänä päivänä! Harvalla meistä on nimittäin jäljellä sitä kärsivällisyyttä, kuin pienellä lapsella, joka opettelee ensin nousemaan konttausasennosta seisomaan, ottamaan askelia ja lopulta kävelemään. Lapsi ei myöskään ajattele tekevänsä virheitä, vaikka hän kaatuu pyllylleen tuon tuosta. Ei, hän ottaa opikseen ja yrittää seuraavalla kerralla säilyttää tasapainonsa hieman paremmin, kunnes hän oppii seisomaan, kävelemään, potkaisemaan palloa juoksusta ja ties' mitä muuta!

Kävelemään opetteleva lapsi ei siis masennu, jää maahan makaamaan ja sano vihaisena, että "Tämä homma menee ihan perselleen! Mä en jaksa enää, mä otan lopputilin!" Meillä aikuisilla on siis paljon opittavaa lapsilta tässä suhteessa, sillä aikuisena eläminen on paljon mukavampaa, kun sallii itsensä "olla osaamatta". Varsinkin, jos on vasta opettelemassa jotain asiaa tai taitoa! Siitä huolimatta me näytämme usein vaativan itseltämme osaamista, eli "oikein tekemistä" jo etukäteen, mikä on luonnollisesti mahdotonta. Juuri tämän takia monet meistä välttelevät tilanteita, missä pitäisi oppia uusia asioita tai taitoja, erityisesti niitä, jotka ovat oman mukavuusalueemme ulkopuolella.

Minulla itselläni sellainen alue on tavannut olla tietokoneiden ja tietokoneohjelmien käyttö, mikä on epäilemättä yhteydessä siihen, että en ole matemaattisesti kovinkaan lahjakas. Alexander-tekniikan opettama inhibitio on auttanut minua kovasti siinäkin asiassa, koska minun on tänä päivänä paljon helpompaa pysyä rauhallisena tilanteessa, jossa minä ei ymmärrä jotain asiaa kunnolla.

Tämä ei-ymmärtämisen salliminen auttaa minua luonnollisesti toimimaan oppimistilanteessa entistä analyyttisemmin/ rationaalisemmin. En myöskään koe oman itsetuntoni tai arvoni ihmisenä olevan enää vaakalaudalla oppimistilanteissa. Toisin oli lapsena ja nuorena, kun menin pyytämään insinööri-isältäni apua jonkin matemaattisen tehtävän ratkaisuun. Hän nimittäin tapasi huutaa minulle kurkku suorana viimeistään (!) kolmen näyttämisen jälkeen, että "Etkö sinä nyt saatana ymmärrä tätä!"

Minulla on siis kokemusta äärimmäisestä "oppimisstressistä", mutta onneksi myös siitä, miten sitä voi lievittää tehokkaasti Alexander-tekniikan avulla. Tietokoneen käyttötaitojen suhteen voin sanoa, että hankin vajaa pari vuotta sitten takataskuuni Tietokoneenkäyttäjän A-kortin. Kyllä, minulta ei mene enää (välittömästi) sormi suuhun, kun avaan Word-, Excel-, Powerpoint- tai Photoshop-asiakirjan. Voin siis huudahtaa erästä toista amerikkalaista suurmiestä mukaillen: Yes I Can!   :-)

Terveisin, Turo
Picture
Kuinka monella aikuisella olisi kärsivällisyyttä opetella kuukausien ajan, kuinka nousta seisomaan, sekä säilyttämään tasapaino seistessä ja kävelessä, jos kaikki tämä pitäisi tehdä vasta aikuisiällä?
7 Comments
Minna
7/10/2012 05:02:55 am

Tuo oli oivalluttavasti sanottu: " Varsinkin, jos on vasta opettelemassa jotain asiaa tai taitoa! Siitä huolimatta me näytämme usein vaativan itseltämme osaamista, eli "oikein tekemistä" jo etukäteen, mikä on luonnollisesti mahdotonta. "

Alexander-tekniikan opettelussa olen tuon huomannut, ja miettinyt mistä se johtuu. Ehkä siitä, että opittava asia kuulostaa sanoin sanottuna aika yksinkertaiselta. Jos on kyse niin yksinkertaisesta asiasta, eikö sen oppiminenkin pitäisi olla yksinkertaista, sitä ajattelee. Ja toinen kompa on se, että kyse ei ole tiedollisesta ymmärtämisestä. Nykyään tiedollinen aines on niin ylikorostunut akateemisissa yhteyksissä, että siellä oletetaan, että järjen kanssa pinnistelemällä olisi mahdollista oppia kaikki tärkeät asiat.

En itse ole koskaan harrastanut vakavasti mitään taitolajia, jossa olisin vaihe kerrallaan harjoitellut vuosien kuluessa taitavammaksi ja taitavammaksi. Toki olen ns. kansalaisopiston harrastetasolla huomannut kehitystä vaikkapa tanssissa, mutta en ole siihen tietoisesti pyrkinyt. Alexander-tekniikan opettelu on ollut minulle suuri nöyrtymisen paikka. Vaikka tiedollisesti ymmärrän, mistä on kyse (ainakin jollain tasolla), todellinen taito ja osaaminen tulee vasta ajan kanssa vähitellen. Siinä kyse on niin kokonaisvaltaisesta (elämän)taidosta. Oppimisen prosessimaisuus ja kerroksisuus on näyttäytynyt AT:n kautta aivan uudessa valossa, vaikka luulin aiemmin oppimisen ilmiöstä jotain tietävänikin. Se ymmärrys on nyt nimenomaan kokemuksellista, ei tiedollista. Välillä tulee huikeita oppimisen hetkiä, kun en "yritä liikaa ymmärtää" (vrt. aikaisempi kirjoituksesi).

Reply
Turo
12/10/2012 02:53:14 am

Hei Minna!
Otit esille varsinaisen kultakimpaleen, kun toit esille sen, kuinka "oppiminen" ja "tieto" on järkiperäistetty ja sitä kautta kapea-alaistettu meidän yhteiskunnassamme. Todellakin, me näytämme unohtaneen sen, että "Oppiminen, ajattelu, luovuus ja älykkyys eivät ole pelkästään aivojamme, vaan koko kehoamme koskeva prosessi", kuten lasten oppimista ja oppimishäiriöitä tutkinut Carla Hannaford osuvasti sanoi.

Uskon, että kokemuksemme/käsityksemme oppimisesta liittyvät pitkälti siihen, kuinka me käytämme aivojamme. Esimerkiksi "akateeminen tapa ajatella" on minun nähdäkseni "lukkiutumista vasemmalle aivopuoliskolle", joka vastaa mm. verbaalisesta ajattelusta, tarttuu yksityiskohtiin, nimeää, leimaa ja kategorisoi asioita. Erityisen kiinnostavaa on se, että "minä", siis ajatus "Minä olen..." ja toisaalta "Minä osaan.." tai "Minä en osaa..." on sähkö-kemiallinen tapahtuma, mikä on havaittu tapahtuvan vasemmalla aivopuoliskolla.

Oikea aivopuoliskomme on visuaalis-kinesteettinen, se havaitsee asiakokonaisuudet ja tila-avaruuden, eli ymmärtää objektien väliset etäisyydet ja syvyyden, sekä vastaa kehon sulavasta liikkumisesta. Tältä pohjalta voin sanoa, että Alexander-tekniikka pyrkii siihen, että me oppisimme aktivoimaan tietoisesti oikean aivopuoliskomme, eli käyttäisimme itseämme "kokonaisvaltaisemmin".

Tämä vasemmalta puolelta aivosillan yli oikealle puolelle astuminen vaatii vääjäämättä "nöyrtymistä", koska vasemman puoleinen ajatus tyyliin "Nyt minä nousen seisomaan!" johtaa vääjäämättä siihen, että liikkuminen muuttuu välittömästi ponnisteluksi, epätasapainoiseksi ja ei-koordinoiduksi. Voidaksemme olla ja liikkua vapaasti meidän tarvitsee siis "astua tuntemattomaan", eli antaa asioiden olla ja tapahtua omalla painollaan, siis "ilman minua". Itse en tiedä mitään parempaa, siksi haluan opettaa sitä muillekin ihmisille! :-)

Terveisin, Turo

Reply
Sonja
12/10/2012 12:19:45 am

Niin... Oppia ikä kaikki :D

Minuakin tämä kirjoitus lohdutti jollakin tapaa, olen juuri uudessa työssä, jossa välillä joutuu uusien asioiden eteen ja ihmettelee kovasti, ettenkö vielä osaa sitä asiaa kunnolla. Sehän pitäisi jo osata. Välillä tuntuu hyvin hölmöltä kysellä kokeneilta kysyjiltä typeriä kysymyksiä ja muuta sellaista... Tosiaan pikkulapsella on hirveästi kärsivällisyyttä opetella tiettyjä taitoja, hän ei todellakaan ajattele olevansa typerä, mikäli ei osaa...

Voi myös olla tavallaan kyse siitäkin, että meidän koulujärjestelmämme suorastaan rankaisee meitä tehdyistä virheistään. On kyllä tosiaan ikävää, että pelkäämme niin sairaasti naurunalaiseksi joutumista, ettemme halua yrittää edes.

Kamalaa, muuten ajatella jos kuolinvuoteella ennemmin katuu niitä asioita, joita on jättänyt tekemättä kuin niitä asioita joita oikeasti on tehnyt...

Reply
Turo
12/10/2012 04:49:42 am

Hei Sonja!
Mukava kuulla, että kirjoitukseni kiinnosti sinua ja herätti pohtimaan suhdettasi oppimiseen. Lapset todellakin osaavat oppia ensimmäiset vuodet ilman "väärässä olemista", mutta valitettavasti me aikuiset opetamme heille sen jälkeen konseptin "oikeasta vastauksesta". Tämä tappaa lapsesta oppimisen ilon ja on luonnollisesti hänen itsetuntoaan koetteleva tekijä, varsinkin niiden lasten, joilla on oppimisvaikeuksia. Tämän takia on tärkeää, että opettaessamme lapsille jotain taitoja/oppiaineita me kunnioitamme lapsen oppimisvauhtia ja emme missään vaiheessa kyseenalaista hänen älykkyyttään millään tavalla.

Tämä on luonnollisesti erittäin haastavaa tässä tehomaatalouden kanssa samoilla linjoilla liikkuvassa koulujärjestelmässämme, jossa suuret luokkakoot tekevät yksilöllisen opetuksen erittäin haastavaksi. Onneksi opettajien apuna on nykyään - ainakin joskus - kouluavustajia, jotka voivat olla pelastamassa niitä lapsia, jotka uhkaavat syrjäytyä meidän aikuisten mittareiden mukaan huonon koulumenestyksen vuoksi. Vastuu on suuri, mutta joskus kaikki voi olla kiinni siitä yhdestä kannustavasta hymystä, jonka lapsi saa aikuiselta sillä hetkellä, kun hän yrittää olla "aikuisten oikeassa", mutta ei siinä onnistu.

Terveisin, Turo

Reply
Minna
13/10/2012 06:36:21 am

Tsemppiä Sonja uudessa työssäsi! :-) Jos joku kokeneista työntekijöistä pitää kysymyksiäsi typerinä, niin se on kyllä heiltä pois ja heidän osaamattomuuttaan. Uuden työntekijän kysymykset pitäisi mielestäni osata hyödyntää työyhteisössä, koska niiden kautta saa taas uutta näkökulmaa, että mistä kaikesta se työ työpaikalla koostuukaan, ja huomataan jopa asioita, joita tehdään ns. turhaan. Toivottavasti työpaikkasi sallii myös virheitä, ne kun ovat oppimiselle todella hyvää raaka-ainetta! :-)

Itse olen joskus ollut työpaikassa, jossa tuntui, että kaikki pelkäsivät juuri tuota mainitsemaasi naurunalaiseksi joutumista. Kaikki valmistelivat mielipiteensä ja sanomisensa mahdollisimman valmiiksi. Jos sattui "ajattelemaan ääneen" keskeneräistä ajatusta, sai heti nenälleen, että "et ole huomioinut tällaista ja tällaista näkökulmaa, ha haa!" Olen jälkeenpäin ajatellut, että mikä mieletön määrä meni energiaa hukkaan siinä mokaamisen välttämisen pelossa. Kaiken sen energian olisi voinut käyttää uuden luomiseen. Onneksi nykyisessä työyhteisössäni saa mokata ja olla keskeneräinen, jos sen vain uskaltaa itselleen sallia. Jokainen työyhteisön jäsen voi mielestäni sellaista ilmapiiriä edistää kertomalla iloisesti mokistaan ja siitä, mitä siitä oppi ja kuinka elämä jatkuu leppoisasti niiden jälkeenkin :-)

Reply
Sonja
13/10/2012 06:05:54 pm

Kiitos Minna ja Turo kannustavasta palautteesta! Uusi työni on itse asiassa kouluavustajan työ, ja olen kyllä huomannut, että opettajillakaan ei ole hirveästi kärsivällisyyttä vastailla kaikkiin oppilaiden kysymyksiin, eli mikä lie onko tämä tapa istutettu meihin jo koulunpenkillä. Muistan nimittäin ala-asteen englannin tunneilla hirveästi läksyjen kuulustelua, sillä olin todella huono kyseisessä aineessa ja tehdessäni virheitä, punastuin täysin. Vastaukseni ei ollut täysin hiottu. Tämä voi tosiaan johtua meidän koulujärjestelmästämme...Juuri niin kuin Turo asian ilmaisi Lukiossa varsinkin kannustetaan tehokkuutta ylitse kaikkien muiden arvojen.

On myös lohduttava ajatus, että emme oikeastaan ikinä ole valmiita. Tulemme aina tekemään virheitä hyvin monessa asiassa.

Turo
14/10/2012 06:14:49 am

Hei Sonja!
Pidin kovasti sanoistasi "...emme oikeastaan ikinä ole valmiita. Tulemme aina tekemään virheitä hyvin monessa asiassa.", näin niiden olevan täysin linjassa sen kanssa, mitä pyrin opettamaan ihmisille Alexander-tekniikan kautta.

Niin, vastoin niitä vaikutelmia, mitä joistain ns. kriittisemmistä blogikirjoituksistani saattaa joillekin lukijoille muodostua, Alexander-tekniikan tarkoitus ei ole yrittää tehdä meistä "täydellisiä". Tekniikan tarkoitus on auttaa meitä hyväksymään oma epätäydellisyytemme ja pyrkiä toimimaan omista lähtökohdistamme käsin tavalla, mikä maksimoi sen fyysisen ja mentaalisen potentiaalin, mikä meissä kaikissa on. Sitä "tulosta", mitä kukin ihminen Alexander-tuntien kautta esim. liikkumisen laadussa ei saisi siis verrata mihinkään muuhun kuin siihen, mikä oli tilanne alussa, eli ennen tuntien ottamista. Voin luvata, että tätä kautta jokaisen ihmisen oppimiskokemus on vääjäämättä positiivinen!

Juuri tämä takia koen, että Alexander-tekniikka on parasta lääkettä jatkuvien suorituspaineiden keskellä ja siksi jaksamisensa kanssa kamppaileville nykyihmisille, sillä "stressi" syntyy siitä, että ihminen yrittää olla "vähintään yhtä hyvä" tai "parempi kuin muut" ja uuvuttaa itsensä - ennemmin tai myöhemmin - tuossa julmassa kujanjuoksussa. Minun nähdäkseni sen voi lopettaa vain se, että ihminen tunnustaa oman rajallisuutensa esim. sanomalla työpaikalla, että "Ei, minä en pysty tekemään tätä työtä tässä aikataulussa. Tarvitsen joko lisää aikaa tai muiden apua, jotta työ saadaan tehdyksi."

Tämä vaatii rohkeutta, koska työnantajan mahdollinen joustamattomuus saattaa johtaa työpaikan menettämiseen, mutta mitä iloa on työpaikan säilymisestä, jos se johtaa siihen, että työn tekeminen ei ole ilo? Työn on määrä saada meidät kokemaan, että me olemme "onnistuneet", mutta sen saavuttaminen saattaa tarkoittaa usein sitä, että meidän tarvitsee laskea rimaa realistisemmalle korkeudelle, ihmisen korkeudelle. Tämä vaatii itsetuntemusta ja siihen Alexander-tekniikka on parasta mahdollista lääkettä!

Kommenttini ei ehkä koskettanut sinua tai omaa tilannettasi työpaikalla, eli kirjoitin sen pikemminkin "yleisenä kommenttina", joka kumpusi sinun kommenttisi inspiroimana, kiitos siitä!

Terveisin, Turo

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Alexander-opettaja
    Turo Vuorenpuro
    Turku, FINLAND


    RSS Feed

    Archives

    February 2019
    September 2018
    September 2017
    March 2017
    January 2017
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012

    Categories

    All
    Aamuset
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelu Käsitykset Uskomukset Kyseenalaistaminen
    Ajattelutyö
    Aktiivisuusranneke
    Alaselkäkipu
    Alaselkäkipu
    Albert Einstein
    Aleksandertekniikka
    Alexander Tekniikan Kurssit Turku
    Alexander-tekniikan Kurssit Turku
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit
    Alexander Tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexander-tekniikan Yksityistunnit Turku
    Alexandertekniikka
    Alexander Tekniikka
    Alexander-tekniikka
    Alexander Tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexander-tekniikka Blog Terveys Hyvinvointi
    Alexandertekniikkaturku
    Barefoot Shoes
    Body Map
    Burger King Turku
    Byron Katie The Work
    Cheryl Cole
    Descartes
    Epätäydellisyys
    Epätäydellisyys
    Faulty Sensory Appreciation
    F.m. Alexander
    Freud
    Funktionaalinen Harjoittelu
    Garmin Vivofit
    Halonen
    Häpeä Pelko Ahdistus Masennus
    H. C. Andersen
    Hengitys
    Hesburger Turku
    Hyväksyvä Läsnäolo
    Hyvä Ryhti
    Hyvä Ryhti
    Hyvinvointi
    Intersport Mainos
    Itsetutkimus
    Jaksaminen
    Jalkaterän Kiputilat
    Jalkaterän Kiputilat
    Jooga
    Joulu
    Jumissa
    Juoksentelu
    Juoksutekniikka
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kärsimys Ja Vapautuminen
    Kartta
    Kehonkartta
    Kehontuntemus
    Keisarin Uudet Vaatteet
    Kipu
    Kivunhallinta
    Kolmijalkainen Jakkara
    Kompassi
    Kuluma
    Läsnäolo
    Läsnäolo
    Lenkkipolku
    Liikkuvuuden Säilyttäminen
    Liikkuvuus
    Lonkkakipu
    Luonnollinen
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Kehonkäyttö
    Luonnollinen Tekniikka
    Luonnollinen Tila
    Luonnollisuus
    Maratonjuoksu
    Maratoonari
    Marja Putkisto
    McDonals's Turku
    Method Putkisto Pilates
    Metsä
    Mielikuva
    Mielikuvat
    Morrison's Turku
    Muotoilija Puuseppä Arto Halmetoja
    Nalle Puh Ja Tao
    Negatiivinen Asenne
    Nilkkakipu
    Niska Jumissa
    Niskakipu
    Niskan Ja Hartioiden Lihakset
    Niskan Kuluma
    Nivelpintojen Kuluma
    Nivelrikko
    Nykyhetki
    Oikea Hengitystekniikka
    Oleminen
    Onnellisuus
    Oppiminen
    Paavo Nurmi
    Paavo Nurmi Marathon
    Paavo Nurmi Stadion
    Päiväni Murmelina Elokuva
    Paljasjalkajuoksu
    Paljasjalkakengät
    Paljasjalkakengät
    Perfektionismi
    Pianisti
    Pilates
    Polvikipu
    Ponnistelu
    Pyöräily
    Pyöräilykoulu
    Pyöräilytekniikka
    Pyöräretki
    Pystyasento
    Rasitusvamma
    Scandinavian Outdoor Store
    Seisoma-asento
    Selkäkipu
    Selkä Suorassa
    Selkä Suorassa
    Stressi
    Stressinhallinta
    Suunnistaja
    Taiji Zhang Fang
    Tässä Ja Nyt
    Tässä Ja Nyt
    Täydellinen Elämä
    Täydellinen Elämä
    Täydellisyys
    Täydellisyys
    Tehokkuus
    Terveys Hyvinvointi
    The Flying Finn
    The Work
    Todellisuus
    Toiminnallinen Harjoittelu
    Triathlon
    Tunteet
    Turkulainen
    Turun Keskiaikaismarkkinat
    Työhyvinvointi
    Työssä Jaksaminen
    Tyytymättömyys
    Uiminen
    Uinti
    Uskominen
    Uskomukset
    Uskomus
    Vapaus
    Vapautuminen
    Vastustaminen
    Ville Ritola
    Vivobarefoot Kengät
    Vivobarefoot Kengät